Busuioc in cultura aquaponica

Totul despre plantele din aquaponica
Post Reply
Danut-Alin
Site Admin
Posts: 115
Joined: Mon Mar 01, 2010 8:37 pm

Busuioc in cultura aquaponica

Post by Danut-Alin »

Busuiocul (Ocimum basilicum) este o plantă din genul Ocimum, familia Lamiaceae. Este o plantă ierboasă originară din Asia tropicală.

Atinge între 20-60 cm înălțime, având frunzele de culoare verde deschis, mătăsoase, cu lungimi cuprinse între 1,5-5cm si late de circa 1-3 cm.

În mod obisnuit, se recomandă ca busuiocul să fie folosit în stare proaspătă. În cazul retetelor culinare de mâncăruri preparate termic, adăugarea busuiocului se face , de obicei, la finalul preparării pentru a nu i se distruge aroma. Tinut în pungi de plastic, poate fi păstrat proaspăt fie în frigider , pentru o perioadă scurtă, fie în congelator , pentru mai mult timp, după ce în prealabil a fost opărit putin.

Busuiocul reprezinta un remediu natural pentru tratarea si vindecarea diverselor afectiuni: bronsita, afectiuni gastrointestinale, febra, guta dureri de stomac. Ceaiul preparat din frunze de busuioc se recomanda in cazul in care pacientul sufera de: crampe, infectii urinare, dureri de cap, laringita, faringita, gripa, voma, fiind si un excelent stimulator al poftei de mancare.

Supranumit “regele ierburilor” în Grecia anticã, busuiocul este des cultivat în sistemele aquaponics, datoritã creşterii rapide si a posibilitatii unei densitãţi mari de plantare.

Busuiocul se poate cultiva prin însãmânţare directa pe mediile de culturã sau prin rãsaduri obţinute în sere înmulţitor.

Distanţa de plantare este de aproximativ 20 cm intre plante . Busuiocul rezistã bine la variaţii mari ale parametrilor de mediu.

Busuiocul poate fi recoltat dupa 30-35 de zile, fie prin recoltarea câtorva frunze de pe fiecare plantã, fie prin recoltarea întregii plante.

Recoltarea frunzelor de pe plantele ajunse la maturitate se face la intervale de 1 – 2 sãptãmâni, timp de 2 – 3 luni.

Un filmulet cu evolutia unei plante de busuioc in sistem aquaponics gasiti la http://www.youtube.com/watch?v=VS_NpgdIdTs
Danut-Alin
Site Admin
Posts: 115
Joined: Mon Mar 01, 2010 8:37 pm

Update Busuioc in cultura aquaponica

Post by Danut-Alin »

Busuiocul meu a crescut, depasind limitele sistemului
Image

Astept inflorirea pentru a incepe recoltatul :P
Image
Post Reply