CARASUL AURIU

Specii utilizate in sisteme noastre
Post Reply
Danut-Alin
Site Admin
Posts: 115
Joined: Mon Mar 01, 2010 8:37 pm

CARASUL AURIU

Post by Danut-Alin »

Image

Pentru ca am pornit primul meu sistem aquaponics cu acest peste simbol, imi pare normal sa incep prezentarile speciilor de pesti cu carasul auriu.

Carasul auriu, Carassius auratus , asemanat pestisorului de aur , face parte din marea familie Cyprinidae. Ca orice familie cu renume, are si o istorie bogata in spate - a aparut in Asia acum aproximativ doua mii de ani,mai precis in China, unde cresterea carasului era un hobby practicat doar de cei instariti. In Europa, carasul este adus pentru prima oara in secolul XVII .

Desi este un peste rezistent, nu este recomandat incepatorilor din cauza ca ii trebuie conditii putin mai speciale, pe care nu le afla oricine de la inceput, cum ar fi aceea ca unui singur caras ii trebuie 40-50 de litri de apa.

Este un peste mereu activ si foarte prietenos. Atingand marimi mai mari decat alti pesti, nu este indicat sa ii tineti cu specii de pesti micuti (vivipari, neoni) pentru ca ii vor manca, uneori chiar si din joaca… Eu am patit-o in primul meu sistem, unde la "recomandarea" vanzatorului am populat cu carasi de varste diferite - ce credeti - pestele cel mare l-a mancat (i-a ciugulit aripioarele) pe cel mic din prima zi. O pierdere din care am extras una din regulile pe care le gasiti in aceasta sectiune

Carasul nu este foarte pretentios la calitatea apei, insa trebuie sa ii formam un mediu cat mai bine filtrat, oxigenat si curat. Este unul dintre cei mai longevivi pesti tinuti in acvarii, recordul cunoscut pentru carasul auriu fiind de 49 de ani. Cel mai mare caras a masurat 50 cm lungime si a avut 4,5 kg.

Carasii sunt pesti de apa rece, prefera apa cu o temperatura intre 15-20 grade celsius. Cu toate ca stiam despre greutatea unui incepator de a creste caras auriu, am ales astfel de pesti pentru sistemul de interior , un argument capital in favoarea lor fiind rezistenta la apa rece.

Hrana trebuie sa fie diversificata. Insa MARE ATENTIE! : carasul poate sa manance pana explodeaza, asa ca noi trebuie sa observam care este cantitatea de mancare potrivita pentru marimea pestelui. Este un peste foarte pofticios, care nu simte cand este satul si cere de mancare toata ziua.. Lipsit de experienta in acvaristica, si eu am supraalimentat carasii, mandru de pofta pe care o manifestau (chiar ma ingrijoram ca nu-i alimentez suficient). Rezultatul - in cateva zile am deteriorat calitatea apei si am pierdut un peste.

Inafara de fulgii de pe piata, le mai putem da bobite speciale pentru carasi sau mazare. Mazarea trebuie curatata de coaja inainte de servire iar cantitatea trebuie sa fie in jur de 3 boabe de mazare pe caras pe o zi intreaga. Cu cat hranim carasii mai mult, cu atat acestia vor creste mai mari.

Carasii au sistemul digestiv diferit decat al altor pesti, neputand stea nemancati mai mult de 5 zile. In locul stomacului, ei au mai mult o extindere a “drumului” intestinal. Din aceasta cauza, nu pot digera excesul de mancare, dar nici cel de proteine, mai mult decat le este necesar. Tot din acelasi motiv, dejectiile lor sunt foarte periculoase, mai ales daca sunt in exces, ducand la intoxicare... Acum, trecut prin neplacuta experienta a pierderii unui peste, alimentez carasii de doua ori pe zi, cu cantitati pe care le epuizeaza in 2-3 minute.

Este un peste mereu activ si flamand, aproape toata ziua scormoneste pietrisul in cautarea hranei, de aceea este bine ca substratul sa nu fie unul mare cu care s-ar putea ineca si nici unul taios. Nici nisipul nu este indicat pentru ca se poate ineca cu el. Sunt de preferat pentru sistemele noastre aquaponice bazinele de peste sterile, fara substrat, goale, eventual cu cateva decoratiuni.
Post Reply