Este dupa parerea mea, specia cu care ar trebui sa inceapa orice entuziast al acvaponiei.
AVANTAJE:
- specie rezistenta
- ritm de crestere relativ ridicat
- atinge talie mare, avand aspect comercial
- gust foarte bun, caracteristic, carne fara oase
- suporta densitati foarte mari (peste 100 kg/mc)
DEZAVANTAJE:
- puiet de calitate si rentabil sub raport calitate/pret se gaseste doar la inceputul toamnei
- cost ceva mai ridicat al puietului decat al ciprinidelor
- toate avantajele de sus sunt valabile DOAR DACA i se ofera un minim de conditii, pe care le enumar mai jos.
De ce are nevoie somnul european:
Apa de cultura trebuie mentinuta in anumiti parametrii dupa cum urmeaza:
- temperatura de crestere: 16-30 grC
- pH: limite destul de largi, fara variatii bruste. Optim intre 6,5 - 8. Nu suporta insa sa fie atins de mana crescatorului fara manusi, deoarece face soc de pH. Mana noastra are pH 5,5, iar el are pH-ul apei
- Oxigen dizolvat. Ca oricarui peste ii place oxigen cat mai mult, dar suporta fara probleme 2 mg/l. Sub aceasta valoare se poate cobori doar lent, pe parcursul a cel putin 24 h si se poate ajunge la 1 mg/l. Eu l-am tinut si la 0.7 mg/l dar a fost o situatie critica. Optimul este peste 5 mg/l, cand are apetit bun, randament mare de crestere, si e nestresat
- Chimism: nitrati (NO3) pina la 200 mg/l, Nitriti (NO2) pina la 3 mg/l daca aveti si sare in apa (0.1%)
Hrana pentru cazul nostru strict furaje extrudate.
La cei mici intre 25-250 de grame se folosesc furaje cu proteina de 40-45%, grasimi 10-15%, iar la cei peste aceste marimi, proteina va fi de 35-40%, grasimile maxim 12%. Cautati furaje cu continut redus de energie bruta (sub 5000 kcal)
Densitatea joaca de asemenea un rol important. La densitati mici mananca putin si deci creste greu. Incercati sa o tineti la un minim de 10 kg/mc de apa.
Sortati pestii pe marimi. Nu e indicat sa aveti laolalta pesti cu diferente mai mari de greutate de 50%.
Daca aveti intrebari...